LYOR | Természet és szakértelem egy üvegben.

Kinek milyen hosszúra nő meg a haja?

Fodrászként mindennap felteszik nekem ezt kérdést a vendégeim. Ami után az a mondat következik, hogy „Az én hajam olyan lassan nő!”. Hát akkor lássuk, hogy mi határozza meg a hajnövekedés sebességét és végleges hosszát!

1. A genetika!

Mivel ez minden embernél más és más hajhosszt és annak növekedési sebességet határoz meg, ezért ezzel a területtel nem is foglalkozunk. Ez egyénenként változik. Jelenleg 2 rekord létezik a hajhosszt illetően. A legrövidebb hajú nő 12 éve növesztette és mindössze 24 cm volt a leghosszabb hajszál. Míg a leghosszabb hajzuhataggal egy hölgy rendelkezett, akinek 17 méteresre nőtt meg a haja.

 

2. A hajszál hossza

Rövid haj esetében mindig azt haljuk, hogy olyan gyorsan megnőtt és megint fodrászhoz kell mennünk. Ellenkező esetben viszont, amikor hajunk már eléri 10+ centit, már a fordított kijelentések a sűrűbbek. Ennek nagyon egyszerű oka van. Míg rövid a hajunk, és persze feltételezzük, hogy vágás miatt és nem radikális hajhullás miatt rövid, addig a levágott hajvég nagyon közel helyezkedik el a hajhagymához. Így a hajhagyma két irányból is képes oxigént felvenni. Tehát a sejtek sokkal intenzívebben tudnak működni. Ahogy a levágott hajvég és a hajhagyma távolsága nő, úgy csökken a hajnövekedés sebessége. Végül, amikor már nem ad „plusz segítséget” a levágott hajvég, a hajnövekedés optimalizálódik a havi 1-1,5 centire.

 

3. Hajszál környezete

Nagyon fontos tudni, hogy ez csak akkor igaz, ha hajunk és fejbőrünk egészséges. Amennyiben megromlik a hajszál környezete, vagy valamilyen hiányosságot szenvednek a szövetek, úgy a hajnövekedés vagy a hajszálak mennyisége drasztikusan lecsökkenhet. Tehát törekedjünk mindig arra, hogy bőrünk, fejbőrünk sose szenvedjen a dehidratáltságtól és ne legyen elszigetelve a külvilágtól, így biztosíthatva hajunk számára az egészséges környezetet.

Összegezve a leírtakat láthatjuk, hogy míg hajunk rövid addig gyorsan, akár havi 2 centit is nő, majd ez folyamatosan csökken, amíg be nem áll a havi 1-1,5 cm-es növekedésre. Próbáljunk minél kíméletesebb samponokat használni és ne hajhosszunk minősége, hanem bőrünk állapota szerint válasszunk. Végezetül, ha nem vagyunk elég türelmesek és mindig a többre és jobbra törekszünk, akkor javasolt a hajunkat kívülről is táplálni. Erre is tudunk tökéletes megoldást nyújtani.

 

2018. november 21. Szerző: Bíró Dávid