LYOR | Természet és szakértelem egy üvegben.

A helyes hajmosás

Sokszor hallottunk és olvashattunk arról, hogy hogyan és mivel kell hajat mosni. Viszont valahogy a miértek mindig elmaradnak. Köztudomásúnak mondható, hogy a sampont hajtípusunk alapján kell kiválasztanunk, valamint az is, hogy a samponok akár napi szinten is használhatók. Nos, az első állítás részben igaz, az utóbbi viszont egyáltalán nem. De ne rohanjunk ennyire előre!

Egyáltalán miért is kell hajat mosnunk és valójában mi történik a mosás közben.

Az mindenkinek egyértelmű, hogy a hajat azért mosunk, hogy a lerakódott szennyeződést eltávolítsunk. De mi is pontosan a szennyeződés. Egyszerűen fogalmazva, faggyú és por keveréke.  Persze minden környezetben más-más szennyeződések lehetnek. Egy konyhán például az olajgőz is megtapad a hajon. Igen, tudjuk, hogy az olaj nem gőzölög, de a vízpára magával viszi.


Tehát, amikor hajat mosunk, akkor ezt a keveréket távolítjuk el a hajunkról és fejbőrünkről. Viszont azt nagyon fontos tudni, hogy a szennyeződést alkotó faggyú nagyon is fontos szereplője az egészséges hajnak és fejbőrnek. Ezért rendkívül fontos, hogy ne távolítsuk el teljesen a fejbőrről. Ellenkező esetben bőrünk kiszáradhat. Ráadásul, ha ezt sokszor ismételjük, akkor válaszul a faggyútermelés fokozottabbá válik. És ez rendszerint még több hajmosáshoz vezet.


Nézzük, hogy mik is határozzák meg, hogy hogyan és miként kell hajat mosnunk:

 

  • Elsőként a szennyeződés mértéke és összetétele,
  • Valamint a fejbőrünk és hajunk állapota

 

Általános esetben elegendő 3-4 naponta hajat mosnunk, vagy akár ritkábban. Amennyiben bőrünk egészséges és ellenálló, úgy ez az idő kitolódhat akár 5-6 napra is. Persze ez is nagyban környezet függő. Viszont, ha olyan anyagok rakódnak le a hajunkra és fejbőrünkre, amik irritációt okoznak, úgy azt javasolt minél hamarabb eltávolítani. A hajmosás, ha lehetséges mindig egyszer történjen és lehetőleg ne túl erősen masszírozzuk, vakarjuk a fejbőrt. Így hagyunk egy minimális faggyúréteget és bőrünk nem szárad ki, valamint nem fokozódik a faggyútermelés. Természetesen, ha a szennyezettség mértéke indokolja, akkor nyugodtan mossunk hajat kétszer.

 

Most jön az, hogy mivel mossunk hajat! Törekedjünk a minél egyszerűbb összetételű samponra és lehetőleg arra, hogy semmilyen formában ne tartalmazzon ként (sulfate, sufid, stb.), mivel a kén erős vízelvonó szer és maradéka kiszárítja a hajat és a bőrt egyaránt. Az ilyen egyszerű samponok után száraznak érezhetjük a hajunk, de a bőrünk nem szenvedett. A hajápolásra sosem a sampont használjuk, hanem a balzsamot, vagy pakolásokat. Azok már jó esetben nem érintkeznek bőrünkkel, így rétegképző alkotóelemei nem szigetelik el és irritálják a fejbőrt.

 

2018. november 13.  Szerző: Bíró Dávid